Home Biznes Podstawowe wyposażenie cukierni – o czym warto pamiętać? (Frazy: akcesoria do cukierni, wyposażenie cukierni, syfon do bitej śmietany)
0

Podstawowe wyposażenie cukierni – o czym warto pamiętać? (Frazy: akcesoria do cukierni, wyposażenie cukierni, syfon do bitej śmietany)

Podstawowe wyposażenie cukierni – o czym warto pamiętać? (Frazy: akcesoria do cukierni, wyposażenie cukierni, syfon do bitej śmietany)
0

Cukiernie bywają wypełnione klientami po brzegi, nie tylko z okazji Tłustego Czwartku. Pięknie udekorowane torty, babeczki i ciasteczka zachęcają do zakupu nie tylko małe dzieci, ale i dorosłych. Słodycze powinny jednak nie tylko apetycznie wyglądać, ale również dobrze smakować. Wysoka jakość produktów zazwyczaj przekłada się bowiem na sukces danej cukierni. Podstawą dobrze prosperującego zakładu gastronomicznego jest odpowiednio wyposażona kuchnia. Jakie akcesoria będą niezbędne w cukierni? Jaki czynniki należy wziąć pod uwagę przy kompletowaniu wyposażenia cukierni?

Podstawowe wyposażenie cukierni

Piec konwekcyjno-parowy to podstawowe wyposażenie niemal każdej cukierni. Na rynku dostępne są modele elektryczne lub gazowe, wyposażone na ogół w 6, 10 lub 20 poziomów, czyli tzw. półek. Sprzęt wyposażony jest w specjalne filtry, które oczyszczają gorące powietrze z drobinek i ponownie przetłaczają je przez wentylatory. Skutecznie zapobiega to przenikaniu zapachów oraz gwarantuje równomierną temperaturę w całej komorze. Natomiast para wodna emitowana przez piec przyspiesza obróbkę termiczną i zapobiega nadmiernemu wysuszeniu wypieków. Wyposażenie cukierni powinno obejmować również gofrownice i miksery. Dodatkowe akcesoria do cukierni to przede wszystkim rękawice ochronne, metalowe i silikonowe formy do pieczenia oraz brytfanki, pędzle i rękawy cukiernicze, syfon do bitej śmietany, tace cukiernicze, łopatki do rozsmarowywania mas, a także noże do porcjowania. Do wydawania posiłków niezbędne będą sztućce, zastawa stołowa oraz rozmaite patery i tacki.

Na wyposażeniu cukierni bezwzględnie powinien znaleźć się również ekspres do kawy. Decydując się na konkretny model, warto wziąć pod uwagę przede wszystkim łatwość czyszczenia, prostotę obsługi oraz ilość dostępnych wariantów kawy. Jeżeli połączymy cukiernię z kawiarnią, syfon do bitej śmietany przyda się nie tylko do dekorowania gofrów i ciast, ale również do serwowania kaw pod śmietankową chmurką.

Sezonowe wyposażenie cukierni

W sezonie letnio-zimowym warto zainwestować również w maszyny do lodów włoskich i witryny do lodów gałkowych. Tradycyjne domowe receptury, świeże składniki i ciekawe warianty smakowe to czynniki, które z pewnością wpłyną na popularność lodziarni. Być może dobrym pomysłem będzie też poszerzenie oferty o mrożoną kawę czy orzeźwiające granity.

Akcesoria do cukierni a wystrój

Jakość wykonania, funkcjonalność i wydajność to podstawowe cechy, jakie należy wziąć pod uwagę przed zakupem konkretnych elementów wyposażenia cukierni. Jeżeli jednak niektóre sprzęty będą widoczne dla klientów, warto poszukać modeli w ciekawych kolorach i wzorach. Z pewnością będą one dobrym uzupełnieniem wystroju. W tym przypadku bezwzględnie najważniejsza będzie chłodnicza witryna eksponująca dostępne produkty. Podświetlane, szklane półki, prezentujące apetyczne specjały cukierni zapewne skuszą wielu przechodniów.

Wyposażenie cukierni zależy przede wszystkim od budżetu oraz wielkości i specyfiki lokalu. Jednakże nawet niewielka cukiernia może oferować swoim klientom zróżnicowany asortyment, jeżeli wykorzystywany sprzęt będzie funkcjonalny i dopasowany do potrzeb lokalu. Z pewnością warto najpierw zapoznać się z ofertą najbardziej renomowanych producentów, a dopiero później rozpocząć kompletowanie urządzeń i dodatków.