Home Praca Zaczynasz pracę jako kelner? W jakich dziedzinach warto się doszkalać?
0

Zaczynasz pracę jako kelner? W jakich dziedzinach warto się doszkalać?

Zaczynasz pracę jako kelner? W jakich dziedzinach warto się doszkalać?
0

Kelner – zawód niezwykle popularny i potrzebny w dzisiejszych czasach. Jest to osoba, której zadaniem jest obsługa konsumenta w miejscach, gdzie prowadzona jest działalność gastronomiczna w zakresie żywienia zbiorowego. Do podstawowych czynności wykonywanych przez kelnera należy nie tylko przyjmowanie zamówienia i przynoszenie posiłku. Dobry kelner dba również o czystość rewiru, jaki jest mu przydzielony. Ponadto dba o dobre samopoczucie klientów, informuje ich o ofercie, składzie posiłków (nie tylko alergenów) i spełnia ich prośby. Ważne, by w każdej sytuacji umiał zachować się profesjonalnie, nawet jeśli druga strona jest bardzo wymagająca czy nieuprzejma. Dlatego warto poznać jakie są zasady kelnerstwa i dobrze nauczyć nie tylko teoretycznych, ale przede wszystkim praktycznych umiejętności.

Kto może zostać kelnerem?

Aby zostać certyfikowanym kelnerem konieczne jest uzyskanie stosownych kwalifikacji potwierdzonych egzaminem teoretycznym oraz praktycznym. Zatwierdzone są przez Okręgowe Komisje Egzaminacyjne (OKE) podlegające pod Centralną Komisję Egzaminacyjną (CKE). Zasady kelnerstwa można poznać również dzięki różnego rodzaju kursom. Warto szukać takich, które posiadają stosowne certyfikacje CKE. Ukończenie stosownej szkoły uprawnia do używania tytułu zawodowego technik kelner.

Uczestnicząc w kursie kelnerskim, kandydat nabywa umiejętności między innymi w zakresie: wizerunku zawodowego osoby profesjonalnie obsługującej klientów, savoir vivre oraz etyki zawodowej, poznaje systemy obsługi kelnerskiej, rodzaje zastawy stołowej, techniki profesjonalnego nakrywania do stołu, serwowania potraw, metody profesjonalnej obsługi konsumentów, jak również typy klientów oraz metod współpracy z nimi. Kurs kelnerski to także nauka podstaw organizowania przyjęć oraz technik sprzedażowych w gastronomii.

Gdzie można pracować jako kelner?

Zatrudnienie jako kelner można znaleźć w wielu lokalach oferujących różnego rodzaju usługi gastronomiczne np. barach, restauracjach, klubach nocnych, firmach cateringowych czy hotelach. Praca w tym zawodzie może być także wykonywana w warunkach mobilnych. Kelnerzy są potrzebni do obsługi gości na przyjęciach okolicznościowych (np. chrzciny, przyjęcie komunijne, wesele, stypa, bankiet firmowy), w pojazdach (np. promy, pociągi czy statki). Warto, by praca spełniała zarówno oczekiwania pracodawców oraz klientów, ale także samej osobie wykonującej tej zawód. Nie wystarczy tylko znać zasady kelnerstwa. Trzeba również lubić pracę z innymi, posiadać dobre umiejętności społeczne oraz charyzmę. Współpraca różnymi osobami wymaga szerokiego zakresu wiedzy dotyczącej psychiki ludzkiej.

Skąd czerpać wiedzę o nowościach w zakresie kelnerstwa?

Nabycie podstawowych kwalifikacji umożliwiających wykonywanie zawodu kelnera to pierwszy krok. Jednak by utrzymać się na stanowisku i być jak najlepszym konieczny jest stały rozwój. Nowinki technologiczne, aktualne wytyczne dotyczące wyposażenia czy też sposoby pracy z klientem – to wszystko oferuje kurs kelnerski. Szczególnie warto doskonalić znajomość nowych potraw, sposobów nakrywania i dekoracji stołu według aktualnych trendów, jak również typów klientów.

Najlepsi pracownicy mogą brać również udział w krajowych oraz międzynarodowych zawodach kelnerskich. Poza konkurowaniem z innymi osobami można również porównać swoje doświadczenia i poznać zasady kelnerstwa.

Praca jako kelner to zawód wymagający dobrego przygotowania zarówno teoretycznego, jak i praktycznego oraz psychicznego. Dodatkowo wskazany jest stały rozwój i doskonalenie umiejętności, aby jak najbardziej cieszyć się z wykonywanej pracy oraz spełnić oczekiwania pracodawców i klientów.

źródło: msbis.com – barista

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js